Gotujemy pionowo, główkami do góry (główki powinny wystawać poza poziom wody), w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku przez około 3-5 minut. śmietanki 30% 8 płatów makaronu do lazanii 500 g zielonych szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej garść tartego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz Masło roztapiamy na średnim ogniu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut (powinien być elastyczny). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20 minut (główki szparagów możemy zabezpieczyć, przykrywając je papierem do pieczenia). no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki mąki 1 szkl. Szparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja.