Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Sylwia
Ciasta
28.04.2020 19:34
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Inne ciasta z rabarbarem, które znajdziecie na blogu: Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem – składniki i przygotowanie Składniki na blachę 24×24 cm Ciasto 1 jajko (rozmiar M) 180 g zimnego masła 290 g mąki bezglutenowej np 110 g mąki ryżowej 60 g tapioki lub innej skrobi 70 g mąki owsianej bez glutenu 50 g mąki kukurydzianej 70 g cukru 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, ale polecam) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń 600 g mleka 3 żółtka 3 łyżki cukru 40 g skrobi kukurydzianej 40 g skrobi ziemniaczanej Wersja 2 – jeśli nie macie skrobi kukurydzianej, ugotujcie dwa budynie waniliowe lub śmietankowe w mniejszej ilości mleka, np 600-650 g. 600-650 g mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, najlepiej bez cukru 3 łyżki cukru Dodatkowo 600 g rabarbaru 50 g cukru 2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Zaczniemy od budyniu, ponieważ musi on trochę ostygnąć. Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem Kruche ciasto z dodatkiem cynamonu, przełożone rabarbarem i budyniem, pychotka. Następnie dodajemy cukier, 200 g mleka, skrobie i dokładnie mieszamy, w mieszance nie mogę być obecne grudki. Na koniec ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Z rabarbaru odlewamy sok, gdyż nie będzie nam potrzebny a dodajemy sok z cytryny. Standardowo przypomnę, iż bezglutenowe kruche ciasto jest bardzo delikatne, dlatego z krojeniem radzę zaczekać, aż będzie zimne albo chociaż letnie. Na podpieczonym spodzie rozkładamy rabarbar, a na niego wykładamy chłodny budyń, delikatnie wyrównujemy. Gotujemy na małym gazie około 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Jeśli nie przepadacie za cynamonem, możecie go pominąć, ciasto będzie również dobre bez niego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-ciasto-z-rabarbarem-i-budyniem/