Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 500ml letniej wody – 400g mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów owsianych – 50g słonecznika – 30g siemienia lnianego – 30g drożdży – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli Kombinuję na różne sposoby, z dużą ilością nasion, z otrębami, orzechami, suszonymi owocami i mam nadzieję, że uda mi się efektami podzielić z Wami. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. 4. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Czy uwierzycie w to, że ostatni mój przepis na typowy, domowy chleb pojawił się w 2015? Zanim wykarmiłam swój zakwas upiekłam parę chlebków na drożdżach, natomiast teraz, kiedy mój zakwas jest mocny to piekę tylko na nim. Jestem przekonana, że w czasie kwarantanny każdy z nas poczuł się piekarzem i próbuje swoich sił w domowych wypiekach. Chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Cieszę się, że w końcu mam na to odpowiednio dużo czasu, bo domowe wypieki lubię najbardziej. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut.