Składniki: Do przygotowania drobiowego kebaba: około 1-1,2 kg mięsa drobiowego – same piersi z kurczaka lub np. 400 g piersi z kurczaka + 600 g mięsa z nóg z kurczaka 1,3 szklanki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 pełna łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do grilla 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego oregano Pozostałe składniki sałatki: 1-2 duże opakowanie mixu sałat (dowolnego) 4-5 pomidorów 4-5 kiszonych ogórków Dodatkowo: 1 ziemniak lub cebula (jako podstawa kebaba) 3-4 patyczki do szaszłyków kawałek folii aluminiowej Przygotowanie: Jak przygotować domowy kebab drobiowy? Olej mieszamy w miseczce z przyprawami. Czas pieczenia liczymy od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy nasz kebab przez 80-90 minut tak, aby mięso upiekło się w środku. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki, najlepiej gdy mięso zostanie w lodówce całą noc. Domowy kebab drobiowy w aromatycznych przyprawach, pomiędzy kolorowymi listkami sałat, kawałkami czerwonych pomidorów i zielonych kiszonych ogóreczków, a do tego pyszny, czosnkowo-ziołowy sos. Na domowy sos czosnkowo-ziołowy: 6 łyżek naturalnego jogurtu 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku szczypta przyprawy Vegeta Natur do grilla sól i pieprz do smaku Mieszamy wszystkie składniki (majonez, jogurt, przyprawy i starty na tarce czosnek) i schładzamy kilka minut w lodówce. Wbijamy w nią patyczki do szaszłyków, na patyczki ostrożnie nabijamy kawałki mięsa, jeden po drugim. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło. Teraz, gdy nie możemy cieszyć się w pełni wiosennym słońcem, takie kolorowe dania smakują jeszcze lepiej. Rada: Górną cebulę/ziemniaka warto przykryć kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła podczas pieczenia. Pomidory kroimy w ćwiartki, a ogórki w półplasterki. Mięso kroimy na kształt cieńszych kotletów (można je dodatkowo lekko rozbić). Po kilku minutach kroimy nasz kebab ostrym nożem w paski. Jak przygotować sałatkę z domowym kebabem drobiowym?