Inne wypieki bez jajek, jakie znajdziesz na blogu to np: Proste drożdżówki bez glutenu laktozy i jajek – składniki i przygotowanie Składniki na 6 bułek 30 g roztopionego masła roślinnego lub kokosowego 200 g lekko ciepłego mleka bez laktozy lub roślinnego 90-100 g puree z jabłka 1 łyżka octu np jabłkowego 260 g mąki bez glutenu np 70 g mąki owsianej bez glutenu 90 g mąki ryżowej 70 g skrobi ziemniaczanej 30 g mąki gryczanej 12 g drożdży świeżych lub 6 g suchych 3-4 łyżki cukru (radzę nie przesadzać, zawsze można posypać cukrem pudrem) 10 g zmielonego siemienia lnianego 12 g łusek babki jajowatej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli świeże owoce np truskawki, borówki, maliny, porzeczki, rabarbar… Kruszonka (można zrobić podwójną porcję) 10 g zimnej margaryny 20 g mąki np 15 g mąki owsianej bez glutenu 5 g skrobi ziemniaczanej 10 g cukru PRZYGOTOWANIE Duże jabłko (o wadze zdecydowanie większej niż 90-100 g ) myjemy, obieramy ze skórki i miksujemy/blendujemy na mus. Wystarczy je podgrzać (w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub na patelni pod przykryciem) i ponownie zrobią się miękkie, choć już nie tak dobre jak świeżutkie 🙂 Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy a na środku formujemy dołek na owoce 🙂 Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut. Dzielimy na 6 równych części (u mnie po 110 g). Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. I tak oto w niemieckim magazynie znalazłam informację, iż jajko można zastąpić musem lub puree z jabłka. Jeśli po kilku lub kilkunastu godzinach stwierdzicie, iż bułki są zbyt kruche/twarde nic straconego. Szukałam, czytałam i w prawie wszystkich poradnikach na pierwszym miejscu był banan. Na wierzchu wyrośniętych bułek układamy owoce (polecam dać dużo) i obsypujemy kruszonką. Przekładamy do rondelka i prażymy na małym ogniu przez 3-5 minut. Poeksperymentowałam trochę, a efekty tego opisałam poniżej 🙂 Przeczytaj, bo to ważne! Drożdżówki w smaku są pyszne. Nie, po prostu po tym czasie zaczynają twardnieć i są bardzie kruche.