Bezglutenowe ciasteczka piernikowe Składniki na 2-3 blachy pierniczków bez glutenu 1 jajko 50 g zimnego masła 60 g miodu 40 g cukru 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 80 g mąki ryżowej 40g mąki owsianej bez glutenu 90 g mąki z tapioki + do podsypania 40 g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE Zbyt krótko trzymane w piekarniku będą natomiast bardziej miękkie, więc jeśli takie lubicie pieczcie je po prostu krócej 😉 Dlaczego ciasteczka a nie pierniczki? Ciasto podzielić na 2-3 części, każdą z nich przed wałkowaniem należy ponownie zagnieść i spłaszczyć w rękach. A żeby tą kruchość osiągnąć należy ciasto rozwałkować dosyć cienko, czyli na grubość ok 2-4 milimetrów oraz piec je odpowiednio długo. Pierniczki mają być lekko zarumienione, należy pilnować aby nie przypiekły się za bardzo, gdyż będą gorzkie. Jeśli używacie stempelków, należy je każdorazowo maczać w skrobi, żeby nie kleiły się do ciasta. Dla mnie pierniczek to ciastko, które albo od razu po upieczeniu jest miękkie albo takie staje się po kilku dniach. A jeśli nie przepadacie za piernikowym smakiem, polecam Wam cynamonowe kruche ciasteczka, w których przyprawa jest delikatnie wyczuwalna. Bezglutenowe ciasteczka piernikowe należy przechowywać w zamkniętym pojemniku na przykład puszcze lub słoiku. Niestety pomimo kilku prób nie udało mi się upiec typowych pierniczków, które będą mięciutkie przez kilka dni a nawet tygodni. Przed wycinaniem kształtów upewnijcie się, że ciasto nie klei się od spodu do stolnicy. Bezglutenowe ciasteczka piernikowe W tym roku, a dokładnie w ciągu ostatniego miesiąca piekłam pierniczki pięć razy. Jeśli ciasto zacznie kleić się do wałka lub od spodu do stolnicy, należy dosypać skrobi.