Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie Składniki na formę 20×10 cm Zaczyn 150 g zakwasu owsiano ryżowego lub innego 50 g mąki owsianej bez glutenu 50 g mąki ryżowej 100 g letniej wody Ciasto 240 g mąki bezglutenowej* np 50 g mąki owsianej bez glutenu 60 g mąki ryżowej 70 g mąki gryczanej 60 g skrobi ziemniaczanej 8 g łusek babki jajowatej 8 g soli 200 g maślanki w temperaturze pokojowej 100 g letniej wody 50 g ziaren słonecznika *nie musicie używać tych samych mąk, możecie dodać inne, pamiętajcie tylko aby wśród nich była skrobia – ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka. Jeśli nie macie zakwasy to nic straconego, gdyż na blogu jest przepis na podobny chleb na maślance ale na drożdżach – Bezglutenowy chleb na maślance. Ze względu na maślankę i zakwas chlebek jest bardziej kwaśny niż chleby jakie piekłam w ostatnim czasie, np ten Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną. Bezglutenowy chleb z maślanką na zakwasie Jeden z bardziej wilgotnych chlebów jaki ostatnio piekłam. Można je ustawić na dnie piekarnika, pod chlebem lub na tym samym poziomie co ciasto. Upieczony chleb wyciągamy z formy, zrywamy papier (pomijamy te dwie czynności jeśli zrobiliście już to wcześniej), zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. U mnie 60 minut chleb piekł się w formie a następnie 10 minut bez formy i papieru. Oprócz formy z chlebem do piekarnika wstawiamy również naczynie żaroodporne z wodą.