Delikatne pączki z dżemem truskawkowym

Krzysztof
Przepisy
05.02.2015 16:27
Delikatne pączki z dżemem truskawkowym

Przepis

Składniki na rozczyn:

1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka

1 łyżka mąki

1 łyżka cukru

25 g świeżych drożdży

Składniki na 9 pączków:

przygotowany rozczyn

250 g mąki tortowej

1 całe jajko

2 żółtka

1 czubata łyżka cukru

1 op. cukru wanilinowego (16 g)

30 g roztopionego masła

szczypta soli

1 łyżka spirytusu/wódki/rumu

Dodatkowo:

dżem, np. truskawkowy

cukier puder do oprószenia

olej lub smalec do głębokiego smażenia

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN

CZAS WYRASTANIA: 100 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY

1. Najpierw przygotujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy i dodajemy pokruszone drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut - drożdże powinny dosłownie zacząć wychodzić ze szklanki :)

2. Jajko i żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą i jasną masę - trwa to około 10 minut. Do jajek dodajemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy masło i spirytus, wyrabiamy bardzo dokładnie przez około 10 minut (masa jest mocno lepiąca i delikatna - taka ma być). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Ciasto ponownie wyrabiamy kilka minut. Przy pomocy łyżki wybieramy porcję ciasta, nakładamy na wysmarowaną mąką rękę i formujemy placuszek. Na środek placuszka kładziemy łyżeczkę dżemu i zagniatamy w kulkę. Układamy na posypanej mąką stolnicy. Gdy uformujemy wszystkie pączki, ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

4. W garnku rozgrzewamy olej. Pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz przy pomocy łyżki cedzakowej. Smażymy po jednym, około 40 sekund z każdej strony. Wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowe! :)