Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 4/5 szklanki cukru Jabłka: 2 kg kwaśnych jabłek 1 łyżka cukru (do smaku, można dodać więcej) 1/2 szklanki wody U mnie w domu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na wierzch utrzeć na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta. Dodatkowo: cukier puder do posypania Mąkę, proszek do pieczenia i cukier ugnieść ręką z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia), aż jabłka zmiękną i się rozpadną (co jakiś czas rozdrabniać szpatułką).