1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek Na krem: 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka 3,2 % 100 g masła 2 żółtka 1/3 – 1/2 szklanki cukru pudru + 2-3 łyżki do posypania Przygotowanie najlepszej karpatki z kremem budyniowym: Pofalowane ciasto (jak góry Karpaty) po upieczeniu przekłada się kremem np. na bazie budyniu, najczęściej jest to budyń waniliowy, ale może być też śmietankowy. Wodę zagotować ze 150 g masła lub margaryny, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać około 5 minut. Ja lubię jeść karpatkę z bitą śmietaną, moi panowie preferują karpatkę z kremem budyniowym. Karpatka z kremem budyniowym Składniki: 150 g masła lub margaryny karpatkę piecze się z zaparzanego ciasta, podobnie jak ptysie eklerki, mini ptysie. 1/2 kostki miękkiego masła rozdrobnić i utrzeć, dodać 2 żółtka i 1 szkl.