Barszcz ala ukraiński 0,5 kg mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób)ok 400g kapusty (ok 1/4 średniej główki)3 średniej wielkości buraki2 ziemniaki1 korzeń pietruszki1 marchewka1 cebula1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub kilka wiśni)sólpieprz3 liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegomajeranekopcjonalnie: pół szklanki ugotowanej fasoliCebulę obrać, opalić nad ogniem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pozostałą połówkę buraka przekroić na kilka kawałków, razem z ziemniakami włożyć do garnka, gotować ok 10 minut. Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, opaloną cebulę, posolić, gotować, aż mięso będzie miękkie i będzie odstawać od kości (ok 1,5h). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć buraki z marchewką, smażyć, mieszając przez kilka minut.