Forma 25x40 cm Składniki: Ciasto: - 120 g masła - 5 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - 1,5 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera twarogowego - 5 jajek - 200 g śmietany kremówki - 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka cukru - 2 budynie śmietankowe - 1 szklanka mleka Dlatego mam nadzieję, że wybaczycie mi, jeśli tym razem nie podam źródła bo po prostu zapomniałam, z którego internetowego przepisu korzystałam... Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie, aczkolwiek dokładnie połączyć je z masą serową. Ten sernik piekłam już dawno i przyznam się szczerze, że zapomniałam już źródła przepisu... Wracając do meritum, czyli sernika to pragnę zaznaczyć, że jest to jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Najlepiej sernik odstawić na kilka godzin w chłodniejsze miejsce i wówczas dopiero pokroić. Do tej pory wydawało mi się to znacznie bardziej odległe w czasie. Ciasto równomiernie posypać kaszą manną; następnie wylać na nie masę serową. Zapisałam go sobie tylko w zeszycie wraz z moimi zmianami. To tylko udowadnia, jak bardzo ostatnio żyję(my) w innej rzeczywistości. Dwa dni temu uświadomił mi mąż, że za tydzień święta.... Ładnie się kroi, jest puszysty a jednocześnie bardzo wilgotny i ma lekko wyczuwalny, karmelowy posmak.