Ciasto miodowe z masą

Ewelina
Ciasta
11.03.2014 20:10
Ciasto miodowe z masą

Przepis

Przepis:

Ciasto kakaowe

mąka pszenna - 2,5 szklanki

cukier puder - 3/4 szklanki

masło - 150 gram

jajko - 1 średnie

miód - 2 łyżki

kakao - 1 łyżka

soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Biszkopt

mąka pszenna - 1 szklanka

cukier - 1/2 szklanki

jajka - 4 średnie

proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

Masa budyniowa

mleko - 2 szklanki

masło - 250 gram

cukier - 1/2 szklanki

mąka pszenna - 2 łyżki

mąka ziemniaczana - 2 łyżki

cukier waniliowy - 1 opakowanie

Polewa

margaryna - 60 gram

cukier - 2 łyżki

kakao - 1 łyżka

woda - 2 łyżki

Sposób przygotowania

Ciasto kakaowe: Najpierw na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i miód. Mają się połączyć. Odstawiamy garnuszek na bok i pozwalamy płynnej masie ostygnąć. W tym czasie w misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder, kakao i sodę oczyszczoną. Możemy zacząć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć dużą blachę (20x30cm lub większą) papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu rozdzielamy białko i żółtko, ubijamy białko, pod koniec dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ubijamy. Nasze masło z miodem powinno już ostygnąć. Wlewamy je więc do miski z mąką, dodajemy ubite jajko i zagniatamy. Gdy ciasto będzie dobrze połączone, tworzymy kulę i dzielimy na pół. Jedną połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia. Ciasto nie ma konsystencji, która pozwalałaby na jego wałkowanie, więc musimy poradzić sobie paluszkami. Taki blat pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drugą połową ciasta.

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do tych pierwszych dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy kolejno żółtka. Następnie w oddzielnej misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy produkty sypkie do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy w blasze tej samej wielkości, co blaty kakaowe, przez około 30 minut (może być krócej).

Masa budyniowa: Gotujemy budyń: Najpierw mieszamy pół szklanki mleka z całą mąką. W oddzielnym rondelku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszczą, ciągle mieszając, dodajemy mleko z mąką. Budyń ma zgęstnieć, a wtedy odstawiamy je w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło ma być w temperaturze pokojowej, bo ucieramy je na puszystą masę (najlepiej w malakserze). Następnie dodajemy do niego budyń i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita.

Polewa: W garnuszku na średnim ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy przez dwie minuty, odstawiamy do ostygnięcia.

Dzielimy masę budyniową na dwie części. Ciasto układamy w kolejności: najpierw blat kakaowy, na nim rozprowadzona połowa masy budyniowej, następnie biszkopt, na nim druga połowa masy budyniowej, na to drugi blat kakaowy. Rozprowadzamy na cieście polewę i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi.