Przepis
Nie ma chyba nic lepszego niż bardzo prosty obiad. Dzisiaj postanowiłem wykorzystać kupione parę dni temu ziemniaki (trafiły się czerwone – są zupełnie inne w smaku). Przygotowałem bardzo proste nadzienie. Zmieszałem serek wiejski, ser żółty, smażony bekon i koperek. Jest to połączenie bardzo klasyczne, a mimo to daje wyśmienity efekt końcowy. Cenna rada – podstawa to dobry ziemniak. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
ziemniaki – 6 sztuk (średniej wielkości)
ser żółty – 1 garść (tartego, gouda)
serek wiejski – 1 opakowanie
bekon – 8 plasterków
koperek – 2 łyżki
Przygotowanie (30 + 10 minut):
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Bekon pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Serek wiejski odcedź. Koperek posiekaj. Wszystkie te składniki zmieszaj ze sobą.
3. Ziemniaki odlej i poczekaj, aż lekko ostygną, odetnij od nich górną część i wydrąż środek. Ziemniaki nadziej przygotowaną pastą z sera, koperku i boczku. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Powodzenia i Smacznego!