Fasolka po bretońsku

Zupy

01.04.2020 18:25

Fasolka po bretońsku

SOJA W SOSIE POMIDOROWO-PIECZARKOWYM, który może być inspiracją, np. zamiast soji wykorzystasz fasolę, soczewicę lub cieciorkę 🙂 _________________ FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki: 400 g fasoli “piękny jaś (jak gotuję z fasoli z puszki używam 2-3 puszki na raz) 300 g kiełbasy 200 g wędzonego boczku (może też być parzony, ale lepszy smak daje wędzony; można też pominąć) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400-500 g przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 duży liść laurowy 4 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól do smaku Z takiego rozwiązania korzystają na przykład kierowcy jadący w kilkudniową trasę – dania w słoikach i człowiek na postoju może sobie smacznie zjeść, niemal jak w domu 😉 Z fasolką po bretońsku fajne jest to, że jest to typ dania, które można na gorąco zapakować do słoika (dla pewności można pasteryzować, ale to przy założeniu dłuższego przechowywania) i albo zostawić na jakiś awaryjny obiad, albo zabrać do pracy. ALE – można ją przygotować w trybie ekspres z fasoli z puszki i też jest przepyszna! Wyłów z zupy kilka ziaren miękkiej fasoli (około 1/2 szklanki), po czym rozetrzyj łyżką lub widelcem w miseczce (dodatkowo zagęszczą całość) i dodaj do zupy, następnie wlej przecier pomidorowy. W tym miejscu dodam, że czasem gotuję fasolkę bez dodatku boczku, jeśli nie mam, ale zdecydowanie wolę go dodać (samego boczku nie cierpię, ale tłuszcz z niego wytopiony nadaje całości super smak!). Namoczoną fasolę odcedź z wody, w której się moczyła i wsyp do garnka, po czym zalej litrem świeżej wody. Dobrze jest też dodatkowo nalać na patelnię trochę zupy, aby “zgarnąć z niej cały smak, który pozostał. I teraz to co najlepsze, czyli… przyspieszenie 😉 ja gotuję raczej fasolkę po bretońsku z namoczonej wcześniej przez noc fasoli. Uraz do nich mam do dziś, a fasolkę gotuję po prostu sama (wychodzi mi w zasadzie taka, jaką znam z kuchni Mamy). Gotuj całość jeszcze kilka minut i gotowe. RADY: Do fasolki po bretońsku można dodać też trochę śmietany – jak kto lubi. Zagęścić można dodatkowo mieszając trochę mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, następnie z roztartą fasolą i zahartowanie gorącą zupą.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2020/04/fasolka-po-bretonsku/