Przepis na: Chałka Składniki: 600 g mąki pszennej 10 g suchych drożdży (instant) 70 g cukru 330 ml mleka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 70 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka Kruszonka: 80 g mąki pszennej 40 g masła 40 g cukru Do większej misy dodajemy mąkę pszenną (600 g), drożdże instant (10 g), cukier biały (70 g), letnie mleko (330 ml), żółtko, sól (1/2 łyżeczki), miękkie masło (70 g), a także cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka). W misce mieszamy mąkę pszenną (80 g), masło (40 g), a także cukier (40 g). Wystarczy dobrze zagnieść ciasto drożdżowe (w tym przepisie użyłam suchych drożdży, jednak jeżeli macie świeże to po prostu dodajcie ich 20g wykonując wcześniej rozczyn drożdżowy). Krok 7 Jak dokładnie zapleść chałkę z 4 części najlepiej zobaczyć na tym moim filmiku (klik) lub tutaj (klik). Trzeci rulonik od lewej przekładamy na drugą pozycję, a pierwszy rulonik dajemy na trzecią pozycję. Chałka z kruszonką Chałka drożdżowa jest dobra już sama w sobie, jednak mi najlepiej smakuje z samym masłem lub konfiturą. Mam nadzieję, że ten przepis na chałkę z dużą ilością zdjęć krok po kroku pomoże Ci w jej wykonaniu. Przepis na chałkę – krok po kroku: Krok 1 Do przygotowania chałki drożdżowej użyłam drożdży instant. Następnie drugi rulonik na pozycję trzecią i czwarty rulonik na drugą pozycję. Chałkę można zapleść między innymi na dwa sposoby: z trzech lub czterech równych części. Jeśli jednak chcecie to możecie użyć świeżych drożdży (20 g), tylko musicie najpierw zrobić rozczyn drożdżowy. Łatwiejsza opcja to podzielenie ciasta na 3 części – długie ruloniki, które zaplatamy w warkocz. Na końcu sklejamy wszystkie ruloniki ze sobą, aby chałka wyglądała jak w kolejnym kroku. Ja tym razem zaplotłam chałkę z 4 części, dzięki czemu wyglądała jeszcze ładniej po upieczeniu.