Pasztet z ciecierzycy z masłem orzechowym (4 składniki)

Wilk
Wielkanoc
01.04.2020 19:34
Pasztet z ciecierzycy z masłem orzechowym (4 składniki)

Pasztet z ciecierzycy z masłem orzechowym Drukuj przepis Składniki ► ciecierzyca [240 g / 1 puszka ciecierzycy konserwowej po odsączeniu] ► masło orzechowe [100 g / 4 łyżki] ► suszone pomidory w oleju [ok. 80 g / 4 pomidory i 20 g / 2 łyżki oleju ze słoika] ► jajka rozmiar L [2 sztuki] Przygotowanie Puszkę ciecierzycy odsączyć i opłukać, umieścić w misce razem z 4 łyżkami (100 g) masła orzechowego, 4 pomidorami suszonymi (80 g), 2 łyżkami (20 g) oleju z suszonych pomidorów i 2 jajkami. Dodatkowo: ► sól [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku] ► biały pieprz [1/4 łyżeczki] – opcjonalnie *pasztet z tych składników wychodzi dość niski, jeśli macie ochotę upiec wysoki, bardzo okazały pasztet, warto pomyśleć nad podwojeniem składników. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Pasztet z ciecierzycy z masłem orzechowym Przyznam szczerze, że mam ogromną słabość do połączenia ciecierzycy i masła orzechowego. Na 1 plaster pasztetu 140 kcal, 6 g węglowodanów, 10 g tłuszczu, 6 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. W weekendowy poranek można go ukręcić jeszcze w piżamie, wstawić do pieca i po godzinie wyjąć przepyszny, cieplutki pasztet na kanapki. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 10 plasterków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Jak widzicie w przepisie, nie szaleję tu z przyprawami, aby nie ,,zagłuszyć masła orzechowego i suszonych pomidorów. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Niesamowicie prosty i pyszny pasztet z ciecierzycy to wegetariańska propozycja na co dzień i od święta. Osobiście wolę wyłożyć ją papierem, aby po przeciwległych bokach keksówki wystawał zapas, wtedy po upieczeniu można łatwo podważyć pasztet i bez trudu go wyciągnąć. Nierzadko robię hummus, w którym podmieniam tahini właśnie na masło z orzechów ziemnych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/04/pasztet-z-ciecierzycy-z-maslem-orzechowym-4-skladniki.html