Pączuszki na mascarpone z bananowym nadzieniem (tylko 5 minut!)

Desery
12.01.2018 1:17
Pączuszki na mascarpone z bananowym nadzieniem (tylko 5 minut!)

Okrągłą łyżkę (np. małą łyżkę do lodów lub miarkę – ja mam takie z zestawu miarek) maczaj w zimnym oleju (by ciasto się do niej nie przyklejało), nabieraj porcję ciasta, otrzyj o brzeg miski strącając nadmiar ciasta i wkładaj na dobrze rozgrzany tłuszcz. Cały ich urok polega na tym, że są okrągłe, pomimo, że na olej trafiają z łyżki (okrągłej) i w formie kleksa (zaskoczyło mnie to, a jednocześnie zachwyciło!). mąki pszennej luksusowej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) 3 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kieliszek wódki (lub spirytusu) 🙂 Smaż z każdej strony na dosyć mocno złoty kolor, pączuszki same się obracają (jeśli same się nie obrócą, zrób to delikatnie trącając). Pączuszki niemal od razu powinny się obrócić na drugą stronę – to chyba dzięki temu potem tak pięknie same rosną w piłeczkę Całość zmiksuj na gładką masę, wtedy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu nie chłonęły dużo tłuszczu). Zostawiam jedno stare zdjęcie, bo wiele osób kojarzy przepis właśnie ze zdjęcia 😉 Zobacz też mój przepis na Pączki z dżemem (wycinane szklanką) 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia olej rzepakowy do smażenia Nadzienie: 1,5 banana 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) Na koniec usmażone wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar oleju. Nadzienie bananowe: Banany obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i dodaj pozostałą łyżkę jogurtu naturalnego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2016/06/paczuszki-serowe-z-bananowym-nadzienie/