Przepis
Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję spaghetti z sosem z cukinii. Warzywa, aromatyczne przyprawy i makaron, czego chcieć więcej. Wyszło pysznie i zastanawiam się czy by tego sosu nie zrobić więcej i zamknąć go na zimę w słoikach. Można go także wykorzystać do pizzy, ryżu czy zapiekanek.
Spróbujcie sami :-)
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 2 średnie cukinie
- 3 średnie pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 2 gałązki świeżego oregano
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- parę kropel tabasco (niekoniecznie)
- pół łyżeczki octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
- 50 g sera żółtego gouda i posiekana bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy pokrojoną cukinie ze skórką, czosnek i cebulę pokrojoną na części, świeże zioła i przyprawy oprócz octu, i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę blenderem. Dodajemy ocet i gotujemy następne 30 minut, aby zagęścić sos - ma odparować nadmiar wody.
W między czasie gotujemy makaron all dente.
Jak sos jest już gotowy to wrzucamy do niego makaron, mieszamy i przekładamy na talerze.
Posypujemy startym serem i posiekaną bazylią.
Smacznego :-)