Spahetti z sosem z cukinii

Ewelina
Makarony
07.09.2014 8:09
Spahetti z sosem z cukinii

Przepis

Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję spaghetti z sosem z cukinii. Warzywa, aromatyczne przyprawy i makaron, czego chcieć więcej. Wyszło pysznie i zastanawiam się czy by tego sosu nie zrobić więcej i zamknąć go na zimę w słoikach. Można go także wykorzystać do pizzy, ryżu czy zapiekanek.

Spróbujcie sami :-)

Składniki:

- opakowanie makaronu spaghetti

- 2 średnie cukinie

- 3 średnie pomidory

- 3 ząbki czosnku

- 1 cebula

- gałązka świeżego rozmarynu

- 2 gałązki świeżej bazylii

- 2 gałązki świeżego oregano

- 2 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych

- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

- parę kropel tabasco (niekoniecznie)

- pół łyżeczki octu jabłkowego

- sól i pieprz do smaku

- 50 g sera żółtego gouda i posiekana bazylia do dekoracji

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy pokrojoną cukinie ze skórką, czosnek i cebulę pokrojoną na części, świeże zioła i przyprawy oprócz octu, i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę blenderem. Dodajemy ocet i gotujemy następne 30 minut, aby zagęścić sos - ma odparować nadmiar wody.

W między czasie gotujemy makaron all dente.

Jak sos jest już gotowy to wrzucamy do niego makaron, mieszamy i przekładamy na talerze.

Posypujemy startym serem i posiekaną bazylią.

Smacznego :-)