Ja zawsze piekę 20 minut - 15 minut na opcji góra - dół, a na pozostałe 5 minut włączam termoobieg, Co ważne: ciabatta nie będzie ciemna, więc nie należy jej piec zbyt dług, bo skórka się nie zarumieni, a zmieni się w twardy kamień. Przepis, lekko zmodyfikowany co do ilości składników, zaczerpnięty od White Plate. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 240 g wody w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki soli 9 g świeżych drożdży PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciabattę umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem do zagniatania). Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 12-14 godzin (najlepiej na noc). Swoją przygodę z pieczywem postanowiłam zacząć od ciabatty - i zdecydowanie nie zawiodłam się To zdecydowanie ten rodzaj chleba, który lubię najbardziej, a i jego przygotowanie nie jest w żadnym wypadku praco- i czasochłonne. Po 12-14 godzinach ciasto przekładamy na papier do pieczenia oprószony mąką i formujemy w okrągły lub podłużny bochenek, którego wierzch ponownie oprószamy mąką. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni góra - dół, razem z blachą do pieczenia (!!), na której będzie się piekła nasza ciabatta. Ciasto razem z papierem przekładamy na rozgrzaną blachę w nagrzanym piekarniku i pieczemy 17-20 minut.