No to do dzieła! SKŁADNIKI: 10 papryk igołomskich 500 g mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego) 1 woreczek ugotowanego ryżu kurkuma (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 500 g passaty pomidorowej koperek sól pieprz czarny i ziołowy papryka ostra zioła prowansalskie olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Gotujemy woreczek ryżu w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Dodajemy mięso mielone, dodajemy sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę ostrą i zioła prowansalskie – całość smażymy do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Kurkuma nie jest konieczna – kto nie lubi, po prostu ją pomija. Idealnie się zapiekają, nie dominują smakiem nad farszem, a ich skórka jest miękka i nie wymaga obierania. Farsz do papryk jest bardzo sycący – mięsko, ryż, passata pomidorowa, aromatyczne zioła… Tym razem propozycja na sycący obiad – fantastyczne faszerowane papryki igołomskie. Zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.