Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

Sylwia

Dania mączne

27.03.2020 21:32

Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie

Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie – składniki i przygotowanie Składniki na formę 20×10 cm Zaczyn zakwasu owsiano gryczanego 3 pełne łyżki (ok 150g) 50 g mąki gryczanej 50 g mąki owsianej bez glutenu 100 g lekko ciepłej wody Ciasto cały zaczyn 60 g mąki ryżowej 40 g mąki owsianej bez glutenu 60 g mąki gryczanej 40 g tapioki lub skrobi kukurydzianej 8 g łusek babki jajowatej 7 g soli 10 g oleju np rzepakowego lub oliwy z oliwek 230 g lekko ciepłej wody PRZYGOTOWANIE Pierwszy, bezglutenowy chleb na zakwasie gryczano ryżowym, który jest odwzorowaniem przepisu Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy, z ta różnicą, iż zamiast drożdży ma zakwas. Drugi, bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie, który jest przeróbką przepisu Bezglutenowy chleb na maślance. Bezglutenowy chleb owsiano gryczany na zakwasie Powody dla których mało u mnie w ostatnim czasie pieczywa bezglutenowego są dwa. O ile 2-3 małe drożdżowe ciasteczka jeden raz na dwa tygodnie mi nie szkodzą, o tyle codzienne jedzenie chleba już tak. Po pierwsze od grudnia jestem na diecie o obniżonej zawartości węglowodanów, więc pieczywo jem tylko jeden raz dziennie, na kolację. Po drugie i ważniejsze, źle się czuje po pieczywie na drożdżach, dlatego nie eksperymentuje z nowymi przepisami. RADA 1 – chleb gryczano ryżowy wkładałam do nagrzanego do 250 stopni piekarnika, piekłam go dzięki temu krócej, metoda dobrze się sprawdziła. Ale uwierzcie, po czterech miesiącach przerwy od pieczywa nabrałam na nie takiej ochoty, że postanowiłam poeksperymentować z zakwasami. Jeden chleb, jeśli się już pojawi, wystarcza mi na około dwa tygodnie. Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu formy nagrzewanie należy wyłączyć, można zostawić zapaloną lampkę. Zrobiłam trzy – owsiano gryczany, gryczano ryżowy i owsiano ryżowy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-owsiano-gryczany-na-zakwasie/