Składniki na 8 – 9 małych bułeczek 100 g ugotowanych ziemniaków (puree) 50 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki gryczanej 70 g mąki ryżowej 40 g mąki owsianej bez glutenu 30 g suszonych pomidorów w zalewie 1 łyżka oleju z pomidorów 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka octu 4 g soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 6 g łusek babki jajowatej 200 g wody w temperaturze pokojowej PRZYGOTOWANIE Łuski babki jajowatej zalać wodą z octem, dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut. Ja, standardowo połowę włożyłam do zamrażalnika a następnie odmrażałam w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu miałam mięciutkie i cieplutkie bułeczki w dwie minuty. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z ziemniakami, ponieważ zostały mi z obiadu a jak wiecie nie lubię marnować jedzenia. Jeśli chodzi o świeżość to bezglutenowe bułki z ziemniakami i pomidorami wypadają trochę lepiej niż bezglutenowe bułki bez drożdży. Miałam również suszone pomidory w zalewie, więc postanowiłam, że tym razem będą smaki prowansalskie 😉 Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Bezglutenowe bułki z ziemniakami i pomidorami – kolejna wersja bułeczek bez drożdży. Ja swoje przechowywałam przez 2-3 dni w woreczku foliowym i jak dla mnie nadal były dobre. Za pomocą mokrej dłoni uformować bułeczki i położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po tym czasie woda powinna zamienić się w glutka.