Składniki na około 10 mini bezglutenowych pączków po 25-30g PRZEPIS PODSTAWOWY 1 żółtko 20 g cukru 4 g drożdży instant 6 g łusek babki jajowatej 20 g roztopionego masła 90 g ciepłego mleka (ok 40 stopni) 1 łyżeczka octu lub spirytusu 130 g mąki bez glutenu* *PRZEPIS 1 45 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 15 g mąki owsianej bez glutenu 20 g mąki gryczanej *PRZEPIS 2 45 g mąki ryżowej 50 g skrobi ziemniaczanej 15 g mąki owsianej bez glutenu 20 g mąki gryczanej *PRZEPIS 3 60 g skrobi kukurydzianej 20 g mąki gryczanej 50 g mąki ryżowej *PRZEPIS 4 po 65 g mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej Drożdżowe pączki bez glutenu – przygotowanie Mleko połączyć z łuskami babki jajowatej i odstawić na 5-10 minut. Moje wnioski co do przepisów: z jedzeniem wstrzymajcie się do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepłe mogą okazać się gumowate po godzinie od usmażenia, według mnie i mojego męża najlepsze pączki wyszły z przepisu 4, były najmniej kruche i najbardziej miękkie, ale trzeba wziąć pod uwagę, że smażone były najpóźniej najgorsze po godzinie pod względem konsystencji (w smaku były ok) okazały się pączki z przepisu 3, były najbardziej suche i kruche pączki 1 i 2 były takie same, więc obojętnie jakiej skrobi użyjecie natomiast po 3-4 godzinach pączki 1,2 oraz 4 były podobne, jedynie 3 nadal najgorsza pączki należy zjeść w ciągu kilku godzin, gdyż szybko robią się suche i kruche, z tego też powodu nie polecam robić dużej porcji Drożdżowe pączki bez glutenu Nie wiem jak Wam, ale mi pączki kojarzą się ze smażoną mięciutką i pulchną bułeczką wypełnioną dżemem lub budyniem. Jak już wcześniej wspomniałam nie spełniły one do końca moich oczekiwań i pewnie będę eksperymentowała dalej, ale mojemu mężowi bardzo smakowały, dlatego mimo wszystko postanowiłam umieścić przepis na blogu 🙂 Czy pączki wchłaniają olej? Drożdżowe pączki bez glutenu a w sumie to mini pączki zrobiłam w czterech, różnych kombinacjach mąk. jeśli posiadacie kuchenkę mikrofalową, możecie zimne pączki podgrzać przez kilkanaście sekund, odzyskają w ten sposób trochę świeżości Drożdżowe pączki bez glutenu Nie przejmować się jeśli ciasto będzie trochę kleiło się do rąk, po wyrośnięciu jego konsystencja może się zmienić. Niestety, choć bardzo się starałam, nie udało mi się uzyskać podobnego rezultatu w wersji bezglutenowej 🙁 Wypróbowałam nawet metodę dolania spirytusu do oleju, niestety nie pomogło ;( W każdej z czterech kombinacji wchłanialność oleju była podobna. Przede wszystkim według mnie wszystko co smażone na głębokim oleju wchłania olej, nawet w najmniejszej ilości. Pączki w wersji bezglutenowej są bardziej hmm..takie konkretne, zbite. Mi osobiście ona średnio odpowiadała, dlatego długo zastanawiałam się czy w ogóle dodawać ten przepis. W składzie mają ocet i spirytus, olej za każdym razem był nagrzany, nie zmniejszałam temperatury podczas smażenia… Nie są to oczywiście ogromne ilości, ale jest to więcej niż w przypadku pączków serowych.