120 g wiórków kokosowych 50 g masła, rozpuszczonego 2 białka 80 g erytrolu (lub cukru) Składniki na sernik matcha: 250 g mascarpone 550 g sera twarogowego na sernik (z wiaderka) 60 ml śmietanki 18% 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki erytrolu (lub cukru) 4 jajka 2 żółtka (zostaną z przygotowania spodu) Jest na tyle pyszny, że nie trzeba czekac na okazję 🙂 Aby uzyskac zielony kolor wykorzystałam sproszkowaną zieloną herbatę matcha – możecie pominąć ten składnik, jezeli macie problem z jej dostaniem lub nie lubicie jej smaku. Jest piękny, delikatny, a jednocześnie mocno kremowy – idealny! Wielkanocny sernik świąteczny i ciasto na co dzień Ten zielony sernik przez swoje kolory będzie idealnie wyglądał na Wielkanocnym stole, ale nie jest powiedziane, że tylko wówczas możemy go piec i jeść! – można je pominąć, sernik też wyjdzie 7 łyżeczek sproszkowanej hernaty matcha skórka otarta z 1 cytryny Mus albo galaretka malinowa: 250 g malin świezych lub mrożonych 1 łyżka erytrolu (opcjonalnie) 1/2 – 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie) A jeżeli macie ochotę na inny sernik, możecie wypróbowac np. ten bananowy z masłem orzechowym albo zamiast sera – wegański jagielnik kokosowo – cytrynowy z herbatą matcha. Na poczatek wiosny i na święta Wielkanocne doskonały będzie ten orzeźwiający sernik matcha z musem malinowym na kokosowym spodzie. Dodajemy żelatynę – jeżeli chcemy uzyskać konsystencję musu dodajemy tylko odrobinę, około 1/2 łyżeczki, jeżeli chcemy uzyskać mocniej ściętą galaretke – dodajemy 2 łyżeczki i gotujemy do rozpuszczenia. Jak zrobić sernik matcha z musem malinowym na kokosowym spodzie? Nie wszyscy go lubią, bo jest lekko gorzkawa, więc jeżeli używacie jej po raz pierwszy dodajcie jej mniej niż w przepisie i spróbujcie, czy ten smak Wam odpowiada. W mikserze blendujemy oba sery z erytrolem, śmietanką, maką, matchą i skórką z cytryny. Jeżeli nigdy nie próbowaliście matchy, to gorąco zachęcam do jej kupienia i wypróbowania – jest bardzo zdrowa, bogata w antyoksydanty i ma cudny smak. Wstawiamy do lodówki na noc lub na kilka godzin. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy po około 20 minutach. Maliny podgrzewamy w rondelku z erytrolem, blendujemy. Sernik możecie zrobić z musem malinowym albo galaretką malinową.