Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:350g mąki15g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)50g cukru1 jajko1 żółtko170ml mleka50g masła1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka oleju2 jabłka (np. szara reneta, antonówka)1 łyżka cukru1 łyżeczka cynamonubiałko do posmarowaniakruszonka:40g mąki40g cukru20g masłaPrzygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Ponoć wyrabianie ciasta to najlepszy relaks dla umysłu, zatem upieczenie takich bułeczek z jabłkami i kruszonką mogłoby przynieść podwójną korzyść - pozwolić się odstresować sobie i sprawić przyjemność bliskim:)Pracując nad zdjęciami na komputerze zauważyłam, że tak przytulone do siebie w foremce przypominają six pack. Na dno piekarnika można postawić naczynie z gorącą wodą, tak pieczone ciasto drożdżowe lepiej rośnie i jest jeszcze bardziej pulchne. Bułeczki układać w formie (u mnie 20x30cm, ale można większą, żeby bułeczki nie sklejały się ze sobą podczas wyrastania i pieczenia). Bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia na ok 25 minut).Gdy bułeczki podrosną, posmarować rozmąconym białkiem, posypać kruszonką. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka, wymieszać z cukrem i cynamonem. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło.