Składniki
Składniki na ciasto:
80 gram mąki ziemniaczanej
170 gram mąki pszennej
50 gram cukru
150 gram masła
1 jajko
Składniki na mini bezy:
2 białka
100 gram cukru
Dodatkowo:
400 gram pomarańczowej marmolady
Przepis
Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy cukier, masło, jedno jajko i wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni blaszki pamiętając, aby zostawić wyższe brzegi ciasta. Ciasto nakłuwamy przy pomocy widelca i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 35 minut.
W osobnej misce miksujemy na sztywną pianę białka z dwóch jajek z dodatkiem cukru. Tak przygotowaną masę przekładamy do szprycy kuchennej.
Na upieczony i ostudzony spód ciasta wykładamy pomarańczową marmoladę, następnie za pomocą szprycy formujemy mini bezy.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
I gotowe.
Ciasto jest pyszne i prezentuje się bardzo okazale.