Murzynek z dżemem Blaszka 27×37 Murzynek z dżemem składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki mleka 1.5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao łyżeczka cynamonu 5 średnich jajek nieduży słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (3-4 kopiaste łyżki) na polewę: łyżka masła i 100 g czekolady mlecznej. Murzynek z dżemem w składzie to ciasto, które upiekłam w swoim życiu jako pierwsze, jeszcze gdy byłam w podstawówce. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z włączonym termoobiegiem ( mam piekarnik elektryczny, w gazowym można dać ciut większą temperaturę) przez 50 minut. Przepis był opisany jako: ciemny biszkopt, a ja jako niedoświadczona kuchareczka, nie miałam pojęcia, że dżem, cynamon i kakao dodane do ciasta równa się murzynek, czyli ciasto bardzo podobne w smaku do piernika. Murzynek to bardzo proste ciasto, które zrobimy dosłownie w kilka minut (oprócz pieczenia), a gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, będzie jak znalazł. Moi chłopcy bardzo lubią takie wypieki, a składniki mamy zawsze w domu na takie ciacho. Jeżeli masz ochotę na jeszcze więcej czekolady w cieście, zobacz przepis na brownie. Chłodne ciasto murzynek z dżemem polać polewą z roztopionej czekolady i masła. Teraz wspominam to ze śmiechem i na szczęście polubiłam pierniki, a także murzynki oraz inne wypieki z nutą korzenną. I faktycznie to był najłatwiejszy przepis, ale z perspektywy czasu wiem, co poszło nie tak. Murzynek z dżemem – wykonanie: Do jednego naczynia wybić żółtka, a do drugiego białka.