Fasola w sosie barbecue

kardamonovy
Przekąski
24.03.2020 11:03
Fasola w sosie barbecue

Pasi. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka musztardy 0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 1 cm kawałek korzenia imbiru liść laurowy szklanka wody sól olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Do sosu wlewamy wodę i dodajemy odcedzoną fasolę, doprawiamy solą, mieszamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 30 minut w 180 stopniach. Fasolę zalewamy wodą na jakieś 12 godzin (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość), po tym czasie gotujemy ją al dente. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często go mieszamy. Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia. U mnie, tym razem, chodziło jedynie o pozbycie się szklanki fasoli, która walała mi się gdzieś po szafkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/fasola-w-sosie-barbecue/