Białe kiełbasy pieczone z cebulą i jabłkiem

kardamonovy
Wielkanoc
11.03.2024 14:44
Białe kiełbasy pieczone z cebulą i jabłkiem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/biale-kielbasy-pieczone-z-cebula-i-jablkiem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne białe kiełbasy pieczone z cebulą i jabłkiem

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 680 kcal
  • Tłuszcze: 45g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 27g

Składniki

  • 4 białe kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku

Przepis

Ten pyszny, doskonale skomponowany przepis na białe kiełbasy pieczone z cebulą i jabłkiem to idealna propozycja na rodzinny obiad w niedzielę. Kiełbasy pod pieczone są do złotego koloru, a potem mieszane z soczystymi, karmelizowanymi cebulami i jabłkami. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, co dodaje potrawie niesamowitego aromatu i smaku. Ten przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jego efekt końcowy na pewno zachwyci Twoich gości. Cebula i jabłka podczas pieczenia puszczają sok, który miesza się z tłuszczem z kiełbasek, tworząc pyszny sos, idealny do polania pieczywa. To danie możesz podać z różnego rodzaju dodatkami - od klasycznej bułki, przez ziemniaki, czy kaszę. Warzywa dodadzą lekkości. Przepis jest bardzo uniwersalny i na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Przygotuj się na pochwały, bo Twoja rodzina na pewno zapyta o ten przepis!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dużą, żaroodporną formę natrzyj olejem.
  • Obierz cebule i pokrój je w cienkie piórka.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry.
  • Białe kiełbasy umieść w formie. Dodaj pokrojoną cebulę i jabłka. Posól, popieprz i posyp majerankiem.
  • Włóż formę do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut, aż kiełbasy będą złote, a jabłka i cebula miękkie.
  • Podawaj gorące, z ulubionymi dodatkami.