🙂 Składniki: – 1 puszka białej fasoli (400g) – 1 duża cebula – 1 łyżka oliwy – 3-4 ogórki konserwowe – 1/3 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz Fasolę odcedzamy, zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą i co chwilę mieszając smażymy przez ok. 10 minut, aż cebula zeszkli się i lekko zrumieni. Za to smalczyk z białej fasoli uwielbiam i mogłabym wyjadać go łyżeczką prosto z miseczki. Ponadto, w obecnej sytuacji uważam, że należy mieć taki przepis pod ręką, gdyż zawiera jedynie kilka składników. W razie potrzeby możemy dodać trochę zachowanej zalewy, gdyby pasta wyszła za sucha. Na koniec ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pasty, mieszamy.