Pierogi z mięsem z masłem pietruszkowym

Agnieszka
Obiad
22.03.2020 13:08
Pierogi z mięsem z masłem pietruszkowym

Ciasto: • 1 kg mąka pszennej • 400 ml gorącej wody • 120 ml oleju • 1 łyżeczka soli Farsz: - 300 g mielonej wieprzowiny - 150 g mielonej jagnięciny - 150 g mielonej wołowiny - 1 jajko - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - 1 mała cebula - 1 łyżeczka majeranku - ½ łyżeczki pieprzu - sól (do smaku) - 0,5 litra bulionu warzywnego - 100 g masła - natka pietruszki Zagniataj ciasto do momentu, aż uzyskasz je gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę więcej wody).Wyrobione ciasto zakryj metalową miską. Na patelni roztop masło i dodaj posiekaną natkę pietruszki – polej tym sosem ugotowane pierogi. Tak ulepione pierogi gotuj w bulionie przez około 5-7 minut. Podziel ciasto na 2 lub 3 części -uformuj kule.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowygarnek.wordpress.com/2020/03/22/pierogi-z-miesem-z-maslem-pietruszkowym/