Piersi gęsi pieczone z żurawiną – składniki: szklanka bulionu 100 g suszonej żurawiny 2 pojedyncze piersi z gęsi ze skórką Marynata do mięsa – składniki: pół szkanki czerwonego, pół słodkiego wina dwie łyżki dżemu z żurawiny płaska łyżeczka pieprzu dwie łyżki sosu sojowego dwie łużki octu winnego lub ryżowego łyżka miodu. Sałatka ze szpinaku Sałatka ze szpinaku – składniki: opakowanie świeżego szpinaku baby 200 g garść suszonej żurawiny garść ulubionych pestek (u mnie słonecznik, dynia i sezam) pół czerwonej cebuli dwie szczypty pieprzu sos: łyżka miodu, dwie łyżki soku z cytryny. Do garnka kamiennego (czy np. naczynia żaroodpornego z pokrywką) wlać bulion, włożyć piersi z gęsi wraz z marynatą (skórką do góry), wsypać żurawinę. Piersi gęsi pieczone z żurawiną – wykonanie: Piersi oczyścić z błonek czy niepotrzebnych kostek. Mnie osobiście taka wersja z sałatką na słodko najbardziej przypadła do gustu, dlatego też przepis na sałatkę ze szpinaku także podaję poniżej. Piersi wyjąć z marynaty (marynatę zostawić) i obsmażyć na je na patelni. Piersi gęsi pieczone z żurawiną można podać na kilka sposobów. Piersi gęsi pieczone z żurawiną to mój sposób na gęsinę. Podajemy z żurawiną, ryżem lub pieczonymi ziemniakami, na kanapce czy dodajemy np. do sałatki. Cały myk przy przygotowaniu tych piersi gęsi polega na tym, by mięso piekło się długo ale w niskiej temperaturze. Piersi gęsi najpierw marynuję z winem i przyprawami, następnie obsmażam, by skórka uwolniła tłuszcz a potem piekę pod przykryciem. Piersi gęsi pieczone z żurawiną Mięso wyjąć na deskę do krojenia, owinąć folią aluminiową i zostawić na 15 minut. Najpierw smażyć na rumiano po stronie skórki, aby wytopił się tłuszcz, a następnie po drugiej stronie. możemy nimi wzbogacić swoją ulubioną kanapkę, a także możemy podać ją z sałatką.