Szybka babka z orzechami

Magdalena
Ciasta
22.03.2020 17:43
Szybka babka z orzechami

A jeśli szukacie przepisów na inne proste babki, to polecam Wam te: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka niepełna szklanka cukru (tak do 4/5 wysokości) 3/4 szklanki oleju 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zamiennie aromat waniliowy lub cukier wanilinowy) 1 polewa czekoladowa Helio dodatkowo: czekoladowe chrupki do dekoracji lub posiekane orzechy Przygotowanie: Uwaga! Ciasto przelewamy do keksówki (30×12 lub podobnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z foremki i polewamy polewą czekoladową (ja dodatkowo polewę posypałam czekoladowymi chrupkami, można też posypać całość kawałkami orzechów). Do miski wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt waniliowy (lub zamiennik, patrz w składnikach) i wbijamy jajka. Do babki można dodać właściwie każde orzechy, ale najlepiej sprawdzają się włoskie lub laskowe. Składniki można zmiksować lub wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki. Taka szybka babka z orzechami, to idealne ciasto do kawy lub herbaty. Szybka babka z orzechami, to moja dzisiejsza propozycja na proste weekendowe ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/szybka-babka-z-orzechami/