Szukając przepisu na bułki jak z piekarniki polecam Wam ten: Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 500 TOTA - 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego!) - 1 jajko klasy M - 25 g świeżych drożdży - 4-5 płaskich łyżek cukru (można dać ciut mniej) - 4 łyżki oleju - szczypta soli Dodatkowo: - sezam do posypania paluchów (można zamienić na mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować bez dodatków) - 1 małe jajko do posmarowania paluchów Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy składniki. Z ciasta formujemy w dłoniach lub na lekko (!) oprószonym mąką blacie paluchy (krótsze lub dłuższe, wyjdzie od 12 do 16 paluchów w zależności od wielkości). Domowe pieczywo – paluchy z sezamem Dziś zapraszam Was na proste i pyszne domowe pieczywo – paluchy z sezamem. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość, czas wyrastania może być krótszy w zależności od tego jak będzie ciepło). Smarujemy je jajkiem i posypujemy sezamem (można zamienić na mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować bez dodatków) Paluchy układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (używam dużej z piekarnika). Oczywiście, jeśli nie lubicie sezamu drożdżowe paluchy możecie śmiało przygotować z makiem, czarnuszką, ulubionymi ziarnami lub bez dodatków. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec pieczenia można go na chwilę włączyć).