Sos serowy: 1,5 czubatej łyżki mąki 1,5 łyżki masła 350 ml ml mleka około 100 g tartego żółtego sera (u mnie red cheddar) 2 łyżki tartego parmezanu 1 op. mozzarelli w zalewie xxl 2 ząbki czosnku liście świeżej bazylii (można użyć suszonej) sól, biały pieprz Mozzarellę kroimy na pół – jedną część wykorzystamy do sosu, drugą część kroimy np w słupki – na tyle kawałków, ile mamy bułeczek. Udostępnij Zapisz Fantastyczna przekąska podana w niecodziennym naczyniu, bo na patelni;) Przygotowując je, upewnijcie się, że Wasza patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku! Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. mąki pszennej (u mnie mieszanka wrocławskiej i tortowej, nie wykorzystałam całej ilości *) *) 7 g suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 szkl. Ciasto lekko rozpłaszczamy w dłoniach, dajemy do środka po kawałku sera i formujemy bułeczkę, zamykając ser w środku. Patelnię odstawiamy na bok, a do sosu beszamelowego dodajemy starty ser żółty, tartą mozzarellę i parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na około 10-12 kawałków równej wielkości. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Na środku patelni przeznaczonej do zapiekana kładziemy natłuszczoną miseczkę, dnem do góry.