Gulasz paprykowy i placki po węgiersku

Julianna
Obiad
21.03.2020 13:41
Gulasz paprykowy i placki po węgiersku

Polecam też inne przepisy na dania z ziemniakami:gulasz:600g szynki wieprzowej (lub łopatki)2 cebule1 duża marchew2 papryki (dałam mrożoną)500ml passaty pomidorowej (lub puszka krojonych pomidorów)1 ząbek czosnku1 gałązka rozmarynu1 łyżeczka majeranku0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej paprykisólpieprz czarny3 łyżki olejuopcjonalnie: 1 łyżka mąki do zagęszczeniaMięso i paprykę pokroić w kostkę. Na patelnię nalać oleju na ok 0,5 cm, mocno rozgrzać olej, łyżką nakładać placki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Mąkę rozprowadzić w 3 łyżkach wody, wlać do gulaszu, zagotować mieszając, aż gulasz stanie się gęstszy.placki:1 kg ziemniaków typ B-C1 duża cebula2 jajaopcjonalnie: 1 łyżka mąkisól, pieprz do smakuszczypta majerankuszczypta paprykiolej do smażeniaZiemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Sok zlać do miseczki, odstawić na kilka minut, żeby skrobia opadła na dno, następnie ostrożnie zlać sok, a skrobię dodać do ziemniaków. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty, a mięso jeszcze twarde, dolać ok pól szklanki wody i dalej dusić przez ok 20 minut. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/03/gulasz-paprykowy-i-placki-po-wegiersku.html