Sernik na zimno z borówkami na szpinakowym cieście ciasto1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju kokosowego (rzepakowego lub z pestek winogron)1 i 1/4 szklanki mąki2 jajkagarść szpinaku (ok 70g)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejskórka otarta z cytrynysok z połowy cytrynySzpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć (można wysuszyć i wykorzystać do bajaderek lub deseru), a ciasto przekroić na dwa blaty.masa serowa:400g twarogu półtłustego200ml śmietanki 30%100ml mleka3 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką)4 łyżki cukru1 szklanka boróweksok z połowy cytrynyŚmietankę dobrze schłodzić (najlepiej przez kilkanaście godzin w lodówce), ubić. 2/3 masy serowej wylać na ciasto, posypać odłożonymi borówkami, wymieszać je łyżką z masą serową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch. Twaróg przetrzeć przez sito, zmiksować z cukrem, borówkami, sokiem z cytryny. Sernik wstawić do lodówki, żeby masa stężała.na wierzch:1 szklanka borówek1 opakowanie przezroczystej galaretkiBorówki wyłożyć na wierzch sernika. Mleko z żelatyną podgrzać ciągle mieszając, żeby żelatyna się rozpuściła. Krótko zmiksować ze szpinakiem, skórką i sokiem z cytryny. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do suchego patyczka.