Churros

Julianna
Desery
01.02.2018 10:52
Churros

Ciastem napełnić rękaw cukierniczy z nasadką w kształcie małej gwiazdki (lub okrągła końcówka o średnicy ok 1cm), na gorący tłuszcz wyciskać paski ciasta o długości ok 10cm, smażyć na złoto z obu stron. Smażone w głębokim tłuszczu rurki z ciasta parzonego najlepiej smakują na gorąco, maczane w czekoladzie, popijane sokiem lub kawą... Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody szczypta soli 50g masła 3 jajka olej do smażenia opcjonalnie: 2-3 łyżki drobnego cukru + cynamon do obtoczenia Wodę zagotować z masłem i solą, wsypać mąkę i szybko wymieszać, ciasto ostudzić. W Hiszpanii, a szczególnie w Andaluzji, churros to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw na śniadanie. Tym nie mniej, zanurzane w czekoladzie smakowały pysznie! Niektórzy wolą churros obtoczone w cukrze z cynamonem. Co ciekawe, w polskich przepisach do ciasta dodawane są jajka, w hiszpańskich ciasto jest bez nich. Cóż, te churrosy są inne, zupełnie inaczej smakują, niż te z churrerii za rogiem na sewilskiej starówce. W drodze do pracy wstępuje się do baru na kawę i churros con chocolate. Jeszcze gorące można obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Dla mnie churros to churros - element kultury, kuchni narodowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2016/02/churros.html