– 75 g gruboziarnistej bułki tartej – 2 łyżeczki papryki – po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu – jajko – 1 łyżka Majonezu Kielecki – 2 łyżki mąki Sos majonezowy tatarski: – 4 łyżki Majonezu Kielecki – 2 łyżki posiekanych marynowanych pieczarek lub innych grzybków – 2 łyżki posiekanych korniszonów – 1 łyżka posiekanego szczypiorku cząstki cytryny do podania Przygotowanie: Sos majonezowy tysiąca wysp: – 4 łyżki Majonezu Kielecki – 1 łyżka ketchupu – 1 mały ząbek czosnku – 1 łyżka soku z cytryny PIECZONE PALUSZKI RYBNE Przygotowanie: 45 minut Składniki: – 600 g filetów z białej ryby (dorsz, miruna, halibut), możesz użyć mrożonej – olej lub oliwa w sprayu (możesz kupić nakładkę na butelkę aby uzyskać opcję sprayu) W tym czasie w misce wymieszaj jajko, 1 łyżkę majonezu i 2 łyżki mąki. Przygotowane paluszki rybne układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na koniec spryskaj olejem/oliwą z sprayu. Tak jest i tym razem, niezwykle popularne gotowe paluszki rybne nie tylko zrobiłam sama, ale odchudziłam je też nieco dzięki temu, że upiekłam je w piekarniku. Wysyp mieszankę na blachę, spryskaj odrobiną oliwy w sprayu i piecz przez 5-6 minut aż nieco ściemnieje. Podajcie paluszki z ziemniakami, frytkami lub kaszą, z czym lubicie Wy i Wasza rodzina. Dokładnie obtoczone kawałki ryby obtaczaj następnie w prażonej uprzednio bułce tartej, dokładnie z każdej strony. SOS TYSIĄCA WYSP: wymieszaj ze sobą majonez, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Piecz paluszki przez 13-16 minut, obracając je w połowie pieczenia.