Chleb na owsiance - składniki: - 650 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 175 ml mleka - 150 g płatków owsianych - 2 łyżeczki soli - 2 łyżki miękkiego masła - 1,5 łyżki miodu - 450 ml wrzącej wody - do posypania: garść sezamu Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. - Wyrośnięte ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut. - Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. - Foremki z ciastem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pyszny, miękki i wspaniale pachnący domowy chleb przygotowany na drożdżach i owsiance.