Jabłkowy deser w pucharkach Składniki (na 4 porcje): 4 ciasteczka korzenne (herbatniki lub biszkopty) 100ml śmietanki 30% 50g serka śmietankowego lub labneh 1 duże jabłko (lub ok 200ml prażonych jabłek ze słoika) sos karmelowy cynamon sok z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Jabłko obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, podlać odrobinę wody i uprażyć do miękkości. Na dno pucharków lub szklanek wsypać łyżkę pokruszonych ciastek, na nie wyłożyć łyżkę jabłek, śmietankę z serkiem, polać odrobiną sosu karmelowego. Ja wykorzystałam to, co miałam pod ręką: kilka ciasteczek korzennych, jabłko, śmietankę i serek, sos karmelowy. Kto wczoraj zrobił sos karmelowy, ten dziś może wykorzystać go do przygotowania jabłkowego deseru w pucharkach. Dodać serek, cukier puder, sok z cytryny, zmiksować.