Pierogi ruskie

Łukasz
Obiad
21.03.2020 14:30
Pierogi ruskie

Wyławiaj je łyżką cedzakową prosto na talerze lub przestudź w zimnej wodzie, jeśli chcesz zostawić je na później. - Gotowe pierogi ruskie podawaj z okrasą z przysmażonej na złoto cebuli albo ze skwarkami z boczku lub słoniny. 😉 A wy, z czym lubicie pierogi ruskie najbardziej? SKŁADNIKI - 700 g mąki + trochę do podsypywania - 2 jajka - ok. 350 ml letniej wody - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - 400 g półtłustego twarogu - 800 g ugotowanych ziemniaków - 3 cebule - 2 łyżki masła klarowanego lub oleju - czarny pieprz - sól Okrasa: - 3 cebule - 2 łyżki masła klarowanego lub oleju PRZYGOTOWANIE Ciasto - Do przesianej mąki dodaj: sól, jajka, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Dodatek oleju nie jest obowiązkowy, jednak znacznie łatwiej się wtedy z ciastem pracuje, ponieważ nie klei się tak mocno do rąk i nie trzeba podsypywać blatu mąką. Mnie trochę czasu zajęło, zanim również nauczyłem robić się je w ten sposób i przez długi czas posiłkowałem się proporcjami, które podałem w przepisie. U mnie w domu pierogi ruskie najczęściej podaje się z wytopioną słoniną albo ze skwarkami z boczku. W tym przepisie postawiłem jednak na przysmażoną na złoto cebulkę, której słodyczy wprost nie można się oprzeć. Co najbardziej napawa mnie dumą to fakt, że przepis na pierogi ruskie rozprzestrzenił się na cały świat. 😉 Oczywiście największym problem było zdobycie polskiego twarogu, dlatego ten często zastępowały inne wyroby, jak na przykład bułgarski ser szopski, grecka feta, czy inne lokalne odmiany sera białego zdobywane w sklepach ze słowiańską żywnością. Na ten ostatni składnik szczególnie polecam zwrócić uwagę, bo pierogi ruskie ze zwietrzałym pieprzem będą po prostu nijakie w smaku. Początkowo moja rola ograniczała się tylko do formowania pierogów, ale z czasem dostawałem coraz więcej obowiązków od zagniatania ciasta po ich gotowanie. Publikując dzisiaj ten przepis na pierogi ruskie, zastanawiam się, czemu właściwie nie nastąpiło to wcześniej… Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Cały czas jednak myślałem, że to bez sensu dzielić się tak prostymi przepisami, który każdy zna ze swojego domu. 😉 W przepisie na pierogi najważniejsze jest oczywiście ciasto. Kluczem jest jednak dodanie letniej wody, która sprawia, że łatwiej się je zagniata. Tak naprawdę ta cała historia z gotowaniem zaczęła się właśnie od pierogów. Pamiętaj, by delikatnie je zamieszać od czasu do czasu, aby się nie posklejały. Nie pamiętam już, kiedy po raz pierwszy skleiłem ten wypełniony farszem kawałek ciasta, ale z pewnością miałem wtedy kilka lat. Ba! To był często nawet cały rytuał, kiedy każdy pomagał w ich lepieniu i była to chyba jedna z milej wspominanych zabaw integracyjnych. Dochodząc do wprawy, wyczuwa się moment, w którym ciasto jest wystarczająco miękkie. Od tego czasu wspólne lepienie pierogów stało się swoistym rytuałem, bo zwykle do tego przedsięwzięcia siadaliśmy razem. To dzięki nim pokochałem przesiadywać godzinami w kuchni i to one stały się swojego rodzaju przepustką do dalszych poczynań. Jednak z czasem faktycznie dokładne gramatury wydają mi się niepotrzebne. - Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/03/pierogi-ruskie.html