Zakwas na chleb – mała piekarnia w domu

Karol
Dania mączne
19.03.2020 13:18
Zakwas na chleb – mała piekarnia w domu

Powodzenia w urządzaniu w domu małej piekarni 🙂 Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zakwas na chleb wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Ja w ten sposób pobieram 50 ml zakwasu na chleb i resztę w słoiku uzupełniam świeżą papką z ciepłej wody i mąki w stosunku 1:1. Potrzebny nam jednak dobry zakwas na chleb, co też nie jest trudne i można go wykonać samemu w domu. Jeśli chcę przerwać proces, to po wzięciu porcji na wypiek, wsadzam zakwas do lodówki i tak może w niej leżeć do 7 dni. Wystarczy 3 dni poczekać na pierwszy, a potem możemy go używać każdego dnia, a nawet jeśli chcemy zrobić sobie przerwę, to zwykła lodówka pozwoli nam przez kilka dni odetchnąć. Chcąc go ponownie użyć wyjmuję z lodówki dokarmiam i zostawiam w cieple, a na kolejny dzień mam gotowy. Jeśli szukasz przepisów na chleb z wykorzystaniem zakwasu, zapraszam do kategorii Chleb i bułki . Mimo, że jest z mąki żytniej, można go później używać do każdego rodzaju chleba. Opcjonalnie by przyspieszyć 1 łyżka maślanki lub skórka od chleba na zakwasie Idealnie sprawdza się postawienie go na obudowie komputera – serio ciepło jakie wytwarza jest optymalne. Można tez dodać maślankę lub wrzucić skórkę chleba (tę trzeba po 3 dniach wyjąć). Jak dodaliśmy maślankę lub skórkę to sprawdzamy już po 2 dniach czy powstały pęcherzyki powietrza i zakwas powinien mieć kwaskowy zapach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/zakwas-na-chleb-mala-piekarnia-w-domu/