Składniki na ciasto Bajka bez pieczenia (blaszka o wym. 24×24 cm): 250 g okrągłych biszkoptów 380 g dżemu lub konfitury (dałam dżem wiśniowy) galaretka cytrynowa 350 ml śmietany 30% 50 g cukru 50 g płatków migdałów 3 łyżki mąki ziemniaczanej (60 g) 150 g cukru 200 g masła 2 żółtka łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie Najpierw przygotowujemy krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy z 50 g cukru na sztywno za pomocą miksera. Krem budyniowy: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej (60 g) Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje i z pewnością zachwyci waszych gości. Ciasto Bajka bez pieczenia to pyszne połączenie masy budyniowej, dżemu, bitej śmietany i biszkoptów. Na dnie blaszki układamy warstwę biszkoptów. Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta bez pieczenia: Następnie masę zakrywamy foli aluminiową (tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Mieszankę wlewamy powoli do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.