Czas przygotowania: 12 godzin Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 720 500 g mąki żytniej 1020 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego ok. 850-1000 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki nasion siemienia lnianego Wykonanie: Do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Kulinarne inspiracje Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku Chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku Zakwas mieszamy z 850 ml letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Tym razem jest to chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku, najlepiej żeliwnym. Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Nie od dziś wiadomo, że chleb na zakwasie, to najsmaczniejszy i najzdrowszy chleb. Po tym czasie zdejmujmy folię i pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.