Szakszuka ze szpinakiem

Agata
Śniadania
25.05.2017 7:06
Szakszuka ze szpinakiem

Witamina C 28,1 mg Witamina B1 0,078 mg Witamina B2 0,189 mg Witamina B3 (PP) 0,724 mg Witamina B6 0,195 mg Kwas foliowy 194 µg Kwas pantotenowy 0,065 mg Wapń 99 mg Żelazo 2,71 mg Magnez 79 mg Fosfor 49 mg Potas 558 mg Sód 79 mg Cynk 0,53 mg Miedź 0,13 mg Mangan 0,90 mg Selen 1 µg Fitosterole 9 mg Do czego możemy wykorzystać szpinak ? Oto garść moich propozycji: ------------------------------------------------------------- Szakszuka ze szpinakiem Składniki: 200 g mrożonego szpinaku Poltino 1 puszka pomidorów z puszki 2 ugotowane ziemniaki 2 duże wiejskie jaja 1 cebula 1 łyżeczka ziarenek kuminu olej do smażenia sól pieprz natka do posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,010 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,165 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,138 g Węglowodany 3,63 g Błonnik pokarmowy 2,2 g Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 23 kcal / 96 kJ Białko 2,86 g Tłuszcz ogółem 0,39 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,063 g Parę słów o szpinaku Swego czasu szpinak kojarzył mi się z mało apetyczną papką wciskaną przez rodziców prawie siłą do ust: jedz, bo szpinak jest bardzo zdrowy ! Niestety wtedy szpinak nie był dostępny w postaci świeżych listków - na marginesie nie wiedzieć czemu. Spożywamy go i na surowo - w sałatkach, w postaci różnych past, pesto czy też koktajli i po obróbce termicznej. W pomidorach robimy dwa zagłębienia, wkładamy w nie szpinak. Jest bogatym źródłem magnezu, który ma wpływ na nasz układ nerwowy, więc niweluje poziom stresu i nerwowości w organizmie. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że szpinak zawiera szczawiany, czyli kwas szczawiowy, który zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. W pomidorach robimy dwa wgłębienia i w każde wbijamy po jajku. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze miękkie. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy je na pomidorach. Dzisiaj szpinak jemy na surowo, blanszowany, smażony i duszony. I muszę przyznać, że to zielone warzywko na długo wykreśliłam z mojego jadłospisu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/05/szakszuka-ze-szpinakiem.html