Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zalewajka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 2 kg ziemniaków kawałek boczku 500 g kiełbasy cienkiej np. śląska 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków barszcz biały (w butelce lub własnej produkcji – nie żurek, ale barszcz!) pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Na osobnej patelni zeszkliłem pokrojona w drobną kostkę cebulę z drobno pokrojonym boczkiem – następnie dodałem pokrojoną w plastry kiełbasę i lekko podsmażyłem całość. Zupa nie jest kwaśna i nie jest to sama woda z jajkiem i wędliną. Nie należy przesadzić z grzybami bo to nie grzybowa, ma ich być 3-4 do smaku. Zupa jest na tyle gęsta i treściwa, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania. Proste składniki,a dodatkowo przygotowana na barszczu własnej roboty może się okazać zupą na każdą ewentualność. Ja zazwyczaj używam około pół lub 3/4 butelki – zupa ma nie być kwaśna jednak ma mieć posmak lekko kwaskowy. Zalewajka to nie żur czy barszcz biały, bo to jednak nie jest to samo. Umyłem i zalałem w garnku wodą do ilości zupy jaką chciałem uzyskać przepis jest na duży garnek.