Polecam:) 400 g ulubionego makaronu 2-3 cienkie kiełbasy śląskie (około 300 g) około 300-400 g kiełbasy krakowskiej suchej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1-1,5 szkl. śmietanki 30% 100 g gorgonzoli 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki tarty parmezan do posypania – opcjonalnie sól, pieprz Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy przez około 2-3 minuty. Wrzucamy cienką kiełbasę, podsmażamy przez kilka minut, po czym dodajemy kiełbasę krakowską, smażymy jeszcze przez chwilę, do zarumienienia. Danie wzbogacone jest też o dodatek mięsny, w postaci dwóch rodzajów kiełbasy: cienkiej śląskiej oraz suchej krakowskiej. Dodajemy pokruszoną na mniejsze części gorgonzolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek – opcjonalnie. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Po tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, mieszamy cały czas, by nie utworzyły się grudki.