Jakoś sobie nie przypominam aby brakowało w sklepach makaronu, ale na to też był sposób, przygotowywało się domowy makaron z mąki, wody i jajka lub tzw. kryzysowy makaron z ciasta na pierogi, czyli z ciasta bez jajka, tylko z mąki, wody i odrobiny oleju, a nawet bez oleju. Te potrawy z makaronem to obecnie idealne dania na kryzysowy obiad, bo co zrobić z nadmiarem makaronu, który ze strachu przed koronawirusem został wykupiony i zniknął ze sklepowych półek, można przygotować Makaron z boczkiem i jajkiem, w kilka chwil mamy tani i prosty obiad z makaronu. Składniki na Makaron z boczkiem i jajkiem, porcja dla 2-3 osób: 200 g dowolnego makaronu (u nas fusilli) kawałek boczku wędzonego 2 jajka ( u nas 2 z podwójnymi żółtkami) lub/ oraz 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku szczypiorek Makaron z boczkiem i jajkiem podobnie jak Makaron z serem na słodko , makaron z kiełbasą to klasyka w moim domu. Gdy został mi makaron fusilli, który ugotowałam do gulaszu z parówkami i pieczarkami, więc chcąc nie chcąc przygotowałam makaron z boczkiem i jajkiem, bo to danie pierwsze przyszło mi do głowy. Podajemy makaron z boczkiem i jajkiem posypany szczypiorkiem, to danie na błyskawiczny obiad, kryzysowy obiad lub na kolację na ciepło. Prosty makaron z boczkiem i jajkiem, albo smażony makaron z kiełbasą, cieszył się zawsze popularnością i znikał błyskawicznie. Nie, bo każdy dzieciak w wieku szkolnym umiał podsmażyć boczek lub kiełbasę, dodać ugotowany wcześniej makaron i wbić jajka wymieszane ze śmietaną lub bez, wystarczyło to tylko podsmażyć i danie było gotowe. Po do solidnej porcji makaronu z boczkiem lub kiełbasą i jajkiem było się najedzonym, bo to był sycący obiad. Jak zrobić Makaron z boczkiem i jajkiem: Boczek kroimy w kostkę lub paski. Makaron z boczkiem i jajkiem był kiedyś codziennością w polskich domach.